Εχει γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας
και διατυπώνονται με σαφήνεια ρεαλιστικές προτάσεις αντιμετώπισης τους.
Η οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία που πλήττει την χώρα μας είναι δυσμενής για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Βρισκόμαστε σε μια πολύπλευρη κρίση η οποία έχει επηρεάσει βαθιά όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών. Οι Δήμοι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πιέζονται να μετακυλήσουν το κόστος λειτουργίας τους στις πλάτες των δημοτών.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η δραστική μείωση πόρων των ΟΤΑ και η μη απόδοση τους από το κεντρικό κράτος δημιουργούν πολλά προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων και στερούν από αυτούς την αναπτυξιακή προοπτική.
Αν η δημοτική αρχή είχε εφαρμόσει αυτούς τους τέσσερις κανόνες τότε δεν θα είχε συμβεί το σκάνδαλο κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στην ΚΕΔΗΡ.
Το πολεοδομικό κλίμα στο Ρέθυμνο είναι ασφυκτικό. Τον Οκτώβρη του2018 έληξε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αλλά δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή δεν είχε στις προτεραιότητες της τον πολεοδομικό σχεδιασμό ο οποίος απουσιάζει παντελώς στο Ρέθυμνο.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει οικιστική ανάπτυξη και να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγης στην πόλη μας.
Για την επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού θέματος η Δημοτική μας παράταξη προβλέπει στο πρόγραμμα της την έναρξη των διαδικασιών για την κατάρτιση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ρεθύμνου.Το νομικό πλαίσιο του 2014 και μετά (Ν. 4269/14, Ν.4325/14, Ν.4447/16,ΠΔ 90/18 κλπ) μας δίνει τα απαραίτητα εργαλεία .Μόνο με την κατάρτιση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ) μπορούν να επιλυθούν οριστικά χρονίζοντα προβλήματα, όπως η Πολεοδομική ενότητα «Περιβολίων» και ο καθορισμός ορίων οικισμών που εγκρίθηκαν με διοικητικές πράξεις από αναρμόδια όργανα.
Ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια(ΤΧΣ) και το «Ταμείο Υποδομών» για την οργάνωση των Επιχειρηματικών Πάρκων, αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) και ειδικές δράσεις ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου είναι μια από τις επιβεβλημένες προτεραιότητες για κάθε θεσμική αρχή του τόπου μας και ιδιαίτερα για την αυτοδιοίκηση.
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει αναδειχθεί από την παρούσα δημοτική αρχή σαν θέμα προτεραιότητας για την ανάπτυξη του Νομού και την ανθρώπινη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Πάντα αυτή η γραμμή τύχαινε του ακτοπλοϊκού ενδιαφέροντος όπως και των συνεταιριστικών προσπαθειών, όμως δεν τύχαινε της απόλυτης στήριξης των εκάστοτε Δημοτικών αρχών. Ναυτιλιακές εταιρείες όπως η ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ που ήταν βιώσιμη και κερδοφόρα (μέχρι που συγχωνεύτηκε με την ΑΝΕΚ για τους γνωστούς λόγους) και η ΚΡΕΤΑΝ ΛΑΙΝΣ δυστυχώς δεν επιβίωσαν γιατί παρόλο που είχαν την στήριξη των Ρεθεμνιωτών ,δεν είχαν μπροστάρηδες την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σήμερα το Ρέθυμνο παρότι παρουσιάζει εξαιρετική ανάπτυξη και σημαντική ανάγκη σε μετακινήσεις επιβατικού κοινού λόγω και του Πανεπιστημίου Κρήτης που εδρεύει στην πόλη μας, είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που στερείται σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά. Η απουσία σύνδεσης έχει επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του Νομούμας και έχει δημιουργήσει προβλήματα στο Πανεπιστήμιο. Η πύλη εισόδου του Ρεθύμνου παραμένει κλειστή.
Έχουμε ένα πιστοποιημένο λιμάνι, μέσα στην καρδιά της πόλης, που πάντα δημιουργούσε προϋποθέσεις για μια βιώσιμη εξυπηρέτηση και το οποίο μπορεί να δέχεται πλοία με ασφάλεια μέχρι και 160 μέτρα.
Το Ρέθυμνο έχει εγκλωβισθεί σε μία ουσιαστική ομηρία από γειτονικές εταιρείες με Δεσπόζουσα Θέση όπου απαγορεύουν πρακτικά την δρομολόγηση ενός πλοίου στην γραμμή ΡΕΘΥΜΝΟ – ΠΕΙΡΑΙΑ.
Γνωρίζουμε ότι η υπόθεση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα κράτους και Ελλήνων ακτοπλόων χάριν της άοκνης προσπάθειας μερικών αγωνιστών συμπολιτών μας χωρίς όμως να έχουν την διαχείριση και την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.
Το Ρέθυμνο μπορεί και πρέπει να έχει δικό του Καράβι, γι’ αυτό και η δημοτική μας παράταξη θα προσπαθήσει με πράξεις και όχι με λόγια, να δώσει τέλος σε αυτόν τον αποκλεισμό του Λιμανιού μας, να δώσει τη χαρά σε όλους τους συμπολίτες μας.
Η αξιοποίηση της πύλης εισόδου του λιμανιού αποτελεί ένα κοινωνικό αίτημα και ο Δήμος Ρεθύμνου πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων και να πάψει να είναι θεατής των εξελίξεων.
Βασική αρμοδιότητα των Δήμων αποτελεί η ανάπτυξη των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης (μέσω των Δ.Ε.Υ.Α). Για τον Δήμο μας πρωτεύον ζήτημα είναι η εκμετάλλευση των υδάτων του φράγματος των Ποταμών για την επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης. Επίσης το αποχετευτικό δίκτυο πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα πέραν του τέως Δήμου Ρεθύμνου, με παράλληλη αναβάθμιση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στο Βιολί Χαράκι.
Επιπλέον πρέπει να συνεχιστεί η επέκταση και η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στο τμήμα Πλατανιά-Σκαλέτα ,επειδή το υπάρχον έργο έχει ήδη αχρηστευθεί από τα όμβρια ύδατα που πέρασαν μέσα στο σύστημα με αποτέλεσμα να μην δουλέψει ποτέ
Θέμα ζωτικής επίσης σημασίας αποτελεί η προστασία της πόλης και των οικισμών με αντιπλημμυρικά έργα ,με δίκτυα ομβρίων υδάτων και η οριοθέτηση των ρεμάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Η ανυπαρξία έργων και οι κακοτεχνίες στα υφιστάμενα έχειμετατρέψει τα νερά και τις βροχές από ευλογία για την αγροτική παραγωγή σε κινδύνους για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.
Φαινόμενα όπως της έντονης βροχόπτωσης και της πλημμύρας δεν είναι ούτε «αιφνίδια», ούτε «απροσδόκητα».
Η συχνότητά τους πυκνώνει διεθνώς, καθώς οφείλονται σ’ ένα συνδυασμό παραγόντων κλιματικής αλλαγής και ασύστολης τσιμεντοποίησης των πόλεων. Με βάση αυτήν την εμπειρία, που συχνά είναι και τραγική, έχει ανάψει διεθνώς η συζήτηση για την αναζήτηση βέλτιστων αντιπλημμυρικών πρακτικών, και στο πλαίσιο αυτής,
κυριαρχούν οι «πράσινες λύσεις»: Δρόμοι και πεζοδρόμια που επιτρέπουν στο νερό να απορροφηθεί από το έδαφος, κήποι και ταμιευτήρες στους δημόσιους χώρους, πράσινες ταράτσες και αποκατάσταση μπαζωμένων ρεμάτων. Ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς της πόλης.
Ο Δήμος Ρεθύμνου έχει συνολικά 47 οικισμούς, που είναι οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες των πρώην Δήμων Ρεθύμνου, Αρκαδίου ,Λαππαίων και Νικηφόρου Φωκά. Χωρίς αυτούς τους οικισμούς η πόλη του Ρεθύμνου δεν θα είχε ζωή. Ωστόσο η δημοτική αρχή τους παραμέλησε και δεν έγιναν σημαντικά έργα υποδομής σε αυτούς. Το βάρος δόθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να μην υπάρχειμια ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ πόλης και οικισμών. Πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα ύδρευσης, άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας των οικισμών. Επιπλέον πρέπει να υπάρξειμέριμνα για την σήμανση, το φωτισμό, την καθαριότητα και την διαμόρφωση συγκοινωνιακών δικτύων μεταξύ των οικισμών. Με την συμμετοχή των κατοίκων των οικισμών θα γίνει μια αποτύπωση των αναγκών τους και θα τεθούν οι προτεραιότητες για τις δομές υγείας,παιδείας καθώς και για την ανάπτυξη των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων με στόχο την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη τους. Μόνο έτσι θα αναπτυχθούν και δεν θα ερημώσουν.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε ακούσει άπειρες προτάσεις για την αξιοποίηση Δημοτικών ή Δημοσίων ακινήτων του Ρεθύμνου, αλλά δυστυχώς για πολύ λίγες από αυτές έχει δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους.
Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους δεν προχωρούν αυτές οι αξιοποιήσεις είναι βέβαια οι μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες,η δυσκολία στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων αλλά κυρίως το ότι δεν υπάρχει σταθερή προσέγγιση τέτοιων θεμάτων από τις διαδοχικές διαφορετικές Δημοτικές Αρχές. Με λίγα λόγια, αυτό που λείπει διαχρονικά από τον Δήμο Ρεθύμνου είναι ο μακροχρόνιος προγραμματισμός σε σχέση με την αξιοποίηση Δημοτικών και Δημόσιων ακινήτων. Εάν δηλαδή η κάθε Δημοτική Αρχή που αναλαμβάνει να διοικήσει το Δήμο παραλαμβάνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προδιαγεγραμμένη, μελετημένη και αποφασισμένη, την οποία καλείται να υλοποιήσει χωρίς παρεκκλίσεις νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα.
Ζητήσαμε και λάβαμε από τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας το περιουσιολόγιο του Δήμου Ρεθύμνου και των κληροδοτημάτων του.Πραγματικά μείναμε έκπληκτοι για το πόσα πολλά ακίνητα έχει στην κατοχή του ο Δήμος μας και τα κληροδοτήματα του. Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ακινήτων γεμίζουν το περιουσιολόγιο του Δήμου μας.Θα περίμενε κανείς λοιπόν τα έσοδα από την ενοικίαση τους να είναι ανάλογα. Και όμως τα έσοδα αυτά είναι πενιχρά. Από την άλλη μεριά ο Δήμος μας πληρώνει μεγάλα ποσά σε ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο. Επιπλέον από την έρευνα μας προέκυψε ότι αρκετά τετραγωνικά μέτρα οικοπέδων και βοσκοτόπων έχουν καταπατηθεί από επιτήδειους και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη οικοδομηθεί. Προκύπτει λοιπόν ένα σοβαρό
πρόβλημα αξιοποίησης και προστασίας της περιουσίας του Δήμου μας και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες.
Για την αξιοποίηση των Δημοτικών Ακινήτων αλλά και για την διεκδίκηση Δημοσίων Ακινήτων, που επιθυμεί ο Δήμος Ρεθύμνου να του παραχωρηθούν, θα πρέπει να συνταχθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο χρονικά δεν θα περιορίζεται στη θητεία μίας μόνο Δημοτικής Αρχής αλλά θα είναι ενεργό επ’ αόριστον, θα συμπληρώνεται και θα τροποποιείται όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από τις συνθήκες της εποχής.
Από την αρχή της νέας δημοτικής περιόδου θα δημιουργήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία θα ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για παράδειγμα εξαμηνιαίο, στη διάρκεια του οποίουμε τη συνεργασία νομικών, υπηρεσιακών, εξωτερικών συνεργατών και φορέων του τόπου μας θα συντάξει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, που θα είναι έρθει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σ’ αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο όχι μόνο θα αποτυπώνεται η ευχή για την υλοποίηση μίας αξιοποίησης ή η ευχή για την διεκδίκηση ενός ακινήτου αλλά και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για να επιτευχθούν τα παραπάνω.
Η ψήφιση ενός τέτοιου επιχειρησιακού σχεδίου με μεγάλη πλειοψηφία ενδεχομένως προσεγγίζει τη λογική μιας κανονιστικής απόφασης και δεσμεύει -τουλάχιστον ηθικά – τις επόμενες Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν στην υλοποίησή του. Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θαμπορέσει να υλοποιηθεί σταδιακά το σχέδιο, αφού η κάθε Δημοτική Αρχή δεν θα ξεκινά από το μηδέν αλλά θα συνεχίζει από το σημείο που έχει σταματήσει η προηγούμενη.
Ετσι θα αξιοποιήσουμε τη Δημόσια και Δημοτική περιουσία σε όλη την έκταση του δήμου για την δημιουργία πολιτιστικών, εκθεσιακών χώρων,χώρων προώθησης και προβολής τοπικών προϊόντων και δημιουργία
χώρων αναψυχής, πράσινου, αθλητισμού κλπ. Να τελειώσουμε με την εικόνα των παραμελημένων και ερειπωμένων ιστορικών κτιρίων μέσα από ένα γενναίο πρόγραμμα διάσωσης του πολιτισμού και της ιστορίαςμας. Η πόλη μας έχει μακρόχρονη ιστορία και παρουσία και πρέπει να την αναδείξομε και μέσα από την σωτηρία των μνημείων της.
Η πρακτική του all inclusive στον τουρισμό ,ζημιώνει το τουριστικό προιόν και οδηγεί σε μία στρεβλή ανάπτυξη αφού οι τουριστικές μονάδες δεν έχουν καμία σύνδεση με την πόλη,τις τοπικές κοινότητες, το δίκτυο των τοπικών παραγωγών και τον πολιτισμικό πλούτο της ενδοχώρας.Είναι ανάγκη λοιπόν:
Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα με στοχευμένες δράσεις κατάρτισης των παραγωγών, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και προώθησης των προϊόντων.
Με την στήριξη δικτύων τοπικών παραγωγών θα αυξηθεί η κατανάλωση προϊόντων τοπικής προέλευσης.
Επιπλέον στο πρόγραμμα μας προβλέπεται η δημιουργία ενός γραφείου για τους καλλιεργητές με στόχο την στήριξη της συσκευασίας και μεταποίησης των προϊόντων και της προώθησης τους σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως το κυκλοφοριακό,
την καθαριότητα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ρεθεμνιωτών.
Το πιο μεγάλο όμως πρόβλημα του Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια είναι το κυκλοφοριακό, το οποίο γίνεται οξύτερο με την πάροδο του χρόνου.
Το Ρέθυμνο έχει γίνει μια αφιλόξενη πόλη για τους κατοίκους του όσον αφορά την λειτουργικότητα του. Ο αριθμός των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί πάρα πολύ και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της πόλης είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πολλές φορές σταματά η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες ψάχνουν μάταια θέση για να παρκάρουν. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει διανοιχθεί καμία κεντρική αρτηρία στον Δήμο Ρεθύμνου. Η πόλη μας παραμένει με τρεις παράλληλους δρόμους την Μοάτσου, την Λεωφόρο Κουντουριώτη και τον παραλιακό δρόμο.
Πρέπει να γίνουν άμεσα λοιπόν κάποιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
Η Δημοτική μας Παράταξη υποστηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου. Ο Δήμος Ρεθύμνου αντί να εκχωρείμέρος της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του νόμου 4479/2017 για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό.
Η οικονομία της Κρήτης παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στην ανάπτυξη της «Οικονομίας της Γνώσης», υποστηριζόμενη από τα διεθνούς εμβέλειας και κύρους Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά της Ιδρύματα.
Η ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον Πανεπιστημιακό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τον Τεχνολογικό, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια αυτή και στο Δήμο μας με:
Ο πολιτισμός αποτελεί για κάθε κοινότητα (τοπική, εθνική ή παγκόσμια) την έκφραση της ταυτότητάς της, τον συνεκτικό ιστό της, το σημείο αναφοράς της, την έκφραση του οράματος της για το μέλλον.Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, είναι κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου που εξευγενίζει το βίο.
Η δημοτική μας παράταξη δίνει ιδιαίτερη σημασία στον πολιτισμό και έχουμε επεξεργαστεί ένα λεπτομερές πρόγραμμα για την αναβάθμιση αφενός της πολιτιστικής δραστηριότητας και αφετέρου της πρωτογενούς καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη μας. Το πρόγραμμα μας έχει ως κύριους στόχους:
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για τον τόπο μας. Είναι ένας θεσμός δημιουργίας, χαράς,εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης.
Ενισχύει σημαντικά την αγορά του Ρεθύμνου. Τα οικονομικά οφέλη προς τις επιχειρήσεις της πόλης είναι μεγάλα και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο τζίρος ανέρχεται όλες αυτές τις μέρες σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Για το Ρέθυμνο, το Καρναβάλι αποτελεί μετά τον τουρισμό την δεύτερη πηγή εσόδων.
Για να συνεχιστεί η ανοδική του πορεία με γνώμονα την ποιότητα, την ασφάλεια και την ανταποδοτικότητα, πρέπει να γίνουν μερικές διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως:
– Θέσπιση θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή στην ΚΕΔΗΡ, υπεύθυνου για τον συντονισμό του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, αλλά και των υπολοίπων πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Ρεθύμνου.
– Ασφάλεια καρναβαλιού και περιφρούρηση στην μεγάλη παρέλαση.Συνεργασία καρναβαλικών ομάδων, αστυνομίας και εθελοντών.
-Αναβάθμιση του διαδικτυακού ιστότοπου του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού και διατήρηση του ενεργού και ενημερωμένου , καθώς και των λογαριασμών σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
– Συνεργασία με το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής για τα θέματα του ήχου.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην λειτουργία της ΚΕΔΗΡ με την σύνταξη κάθε χρόνο αναλυτικών οικονομικών απολογισμών για το Καρναβάλι. Στους οικονομικούς αυτούς απολογισμούς θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά τόσο οι δαπάνες του Καρναβαλιού όσο και οι πηγές χρηματοδότησης και οι χορηγίες.
Η δημοτική μας παράταξη έχει καταρτίσει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο που δίνει πνοή στο Καρναβάλι ενισχύοντας την εξωστρέφεια του και επιδιώκοντας την αποκόμιση των μέγιστων δυνατών οφελών για την πόλη μας.
Οι προτάσεις μας για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι οι εξής:
Προβολή συνεχώς του Καρναβαλιού μας όχι μόνο σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Στόχος μας