«ΡΕΘΥΜΝΟ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

 

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Βρισκόμαστε σε μια πολύπλευρη κρίση η οποία έχει επηρεάσει βαθιά όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών. Τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή στην ελληνική κοινωνία, αφού εκτός από την κατά συρροή οικονομική αφαίμαξη και φτωχοποίηση των εργαζομένων, δεν φαίνεται να υπάρχει αισιόδοξη προοπτική. Η απουσία σχεδιασμένης οικονομικής ανάπτυξης με χαμηλή φορολογία, η υψηλή ανεργία, και η αθρόα μετανάστευση εργατικών και επιστημονικών στελεχών, ενισχύει την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής και επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο είναι πλέον η βραδυφλεγής βόμβα της χώρας.
Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι αποτέλεσμα μιας εύρυθμης και διαφανούς λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, του πολιτικού συστήματος και της αυτοδιοίκησης και ενός προοδευτικού-αναπτυξιακού φορολογικού νόμου.
Στο γκρίζο αυτό τοπίο η αυτοδιοίκηση δέσμια από το 2010 του δημοσιονομικού προγράμματος «Καλλικράτης» βιώνει την οικονομική και θεσμική υποβάθμιση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η αυτοδιοικητική παρουσία έχει φτωχύνει, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στον πολιτικό και προγραμματικό λόγο των παρατάξεων, οι οποίες, ως το μακρύ χέρι των κομμάτων, πλέον δεν πείθουν.
Οι Δήμοι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πιέζονται να μετακυλήσουν το κόστος λειτουργίας στις πλάτες των δημοτών. Έτσι η μοναδική ευκαιρία προοδευτικής μεταρρύθμισης του θεσμού της αυτοδιοίκησης, οδήγησε τελικά σε υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας των δήμων και των αρχών της επικουρικότητας, της συμμετοχικότητας και της εγγύτητας, και φυσικά σε ενίσχυση του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας αυτών.
Η οικονομική κρίση παραμένει και σήμερα εκτός από οικονομική, βαθιά πολιτισμική, και η ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της αυτοδιοίκησης, φυσικά με ταυτόχρονη δημιουργία θεσμών ελέγχου και διαφάνειας, αποτελεί ασφαλές αντίδοτο στην περαιτέρω πολιτική και πολιτιστική παρακμή, και σύγχρονο εργαλείο της περιφερειακής ανάπτυξης, στην οποία ο ρόλος της είναι κομβικός.
 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

 
Είμαστε ενεργοί δημότες, άνθρωποι της κοινωνίας και της εργασίας, που αποδείξαμε και αποδεικνύουμε καθημερινά τι μπορούμε να πετύχουμε.
Πολίτες που στη πολιτική, κοινωνική και επαγγελματική μας πορεία δεν χρειάζεται να εξαργυρώσουμε κανένα «γραμμάτιο» από τους μηχανισμούς της εξουσίας κεντρικούς και αυτοδιοικητικούς.
Εμείς που δεν ανεχόμαστε τον ευτελισμό της ζωής του τόπου που ζούμε μέσα από παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες μεθόδους εποχικών προσλήψεων και ασφαλτοστρώσεων δρόμων.
Ενεργοί δημότες που πιστεύουμε ότι η ευημερία και η πρόοδος της πόλης μας δεν είναι αυτονόητα δώρα που θα προσφέρουν οι κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά κατακτήσεις δικής μας γνώσης, εμπειρίας, διάθεσης για δημόσια προσφορά, επίπονης εργασίας και αγώνα για την ολοκλήρωσή τους.
Με την αυτοδιοικητική μας πρωτοβουλία, φιλοδοξούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας, με τους δημότες πρωταγωνιστές στην κοινή προσπάθεια ώστε μαζί να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον.
Θέλουμε ανθρώπους άξιους που ότι πέτυχαν ήταν αποτέλεσμα των ικανοτήτων και της δουλειάς τους και όχι της εύνοιας των προστατών τους. Αυτούς που κατά τεκμήριο πιστεύουν στην αξιοκρατία και όχι στην ευνοιοκρατία.
Θέλουμε έντιμους ανθρώπους, που δεν αποζητούν το αξίωμα για να επιβιώσουν.
 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

 
Στο Δήμο Ρεθύμνου τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια με επιδερμικές αλλαγές, αφού η καθημερινότητα, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό το οποίο έχει επιδεινωθεί και η αφερέγγυα πολιτική στο νερό ταλανίζουν και σήμερα τον δημότη.
Η Δημοτική αρχή έχει εισαγάγει νέες πρακτικές, οι οποίες υποβαθμίζουν τον δημοκρατικό διάλογο, απαξιώνουν την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και προκαλούν πόλωση και διχασμό. Επιπλέον δίνει βάρος κυρίως σε έργα και εκδηλώσεις βιτρίνας στο κέντρο της πόλης και στην υλοποίηση έργων με βάση τον σχεδιασμό των προηγούμενων, τα οποία βέβαια δεν υποτιμούμε, μας ενοχλεί όμως η έλλειψη σχεδιασμού για το μέλλον της πόλης και η εγκατάλειψη των τοπικών ενοτήτων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.
Η νέα μας κίνηση όμως δεν είναι διατεθειμένη να αναλωθεί σε μια εύκολη και ανέξοδη καταγγελία των μνημονίων και του Καλλικράτη, αλλά να αναδείξει το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο εφαρμογής προοδευτικών και καινοτόμων πολιτικών και την μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης ότι οι ΟΤΑ μπορούν να είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης και απασχόλησης με την αξιοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για περισσότερο σταθερή εργασία των ανέργων ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών.
Εμείς τα ιδρυτικά μέλη της κίνησής μας και οι φίλοι που μας στηρίζουν, αγαπάμε την πόλη του Ρεθύμνου, θέλουμε την πρόοδό της, πιστεύουμε στις δυνατότητές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ολόπλευρη ανάπτυξη, και με εργαλείο την κοινωνική διαβούλευση, την συλλογικότητα και την διαφάνεια θεωρούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε:
 • Την ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας των Καλλικρατικών Δήμων
 • Την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης για δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής, μέσω της αξιοποίησης πιστώσεων από το ΕΣΠΑ το ΣΕΣ, το εθνικό ΠΔΕ και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για ένα Ρέθυμνο της ανάπτυξης και της καινοτομίας και της ισόρροπης οικονομικής ανασυγκρότησης .
 • Την αξιοποίηση με όραμα, δικαιοσύνη και διαφάνεια των προγραμμάτων κατά της ανεργίας με ρήτρα αποτελέσματος και στόχο την μόνιμη απασχόληση.
 • Το Ρέθυμνο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στη βάση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας των πολιτών.
 • Την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην περιοχή. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να γίνουν προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες.
Όσον αφορά το νερό, την καθαριότητα, τη δημόσια γη και την ενέργεια, θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά αγαθά. Πρέπει να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους, με παράλληλη αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών.
Κομβικό σημείο της επιτυχίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, με την εκμετάλλευση όλων των δεξιοτήτων του, με αξιολόγηση και αξιοκρατία.
Επίσης η εξωστρέφεια και η άρρηκτη συνεργασία με τους φορείς και τους θεσμούς της πολιτείας και τις κοινωνικές τους δράσεις είναι βασική προτεραιότητα του νέου Δήμου.
Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, παρεμβάσεις και ιδέες γι’ αυτό καλούμε όλους τους Δημότες και ιδιαίτερα τους νέους να πλαισιώσουν την κίνησή μας .
Μόνο με την ένθερμη συμμετοχή μας μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να συνεργασθούμε για την δημιουργία μιας σύγχρονης Δημοκρατικής Πόλης, μέσα από μια μεγάλη ανοικτή αυτοδιοικητική συμμαχία. Το Ρέθυμνο είναι η πόλη μας και μας αφορά όλους. Ιδιαίτερα αφορά τους νέους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν τη σκυτάλη και να διεκδικήσουν την ισότιμη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια.
Επιλέγουμε ένα διαφορετικό μοντέλο συνεργασίας που ενώνει τις τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, που δεν αποδέχονται για τον Δήμο το ρόλο μόνον μιας γραφειοκρατικής υπηρεσίας με όλα τα μειονεκτήματα των δημοσίων υπηρεσιών.
Ένα Δήμο που δεν επιδιώκει να λειτουργήσει ως μια επιπλέον εξουσία απέναντι στους δημότες αλλά αντίθετα στέκεται δίπλα στον δημότη, στις καθημερινές του ανάγκες και προσδοκίες, χωρίς σκοπιμότητες και με ισότιμη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, μακριά από αποκλεισμούς οι οποίοι στερούν το δικαίωμα έκφρασης στον κάθε δημότη, στην κάθε γειτονιά ή οικισμό.
Θέλουμε τον Δήμο Ρεθύμνου προστάτη της ποιότητας ζωής μας και του φυσικού περιβάλλοντός μας.
Πίστη μας είναι ότι η ποιότητα της ζωής μιας πόλης αποτελεί σημαντική παράμετρο ώστε η πόλη να γίνει ανταγωνιστική, φιλική για τους κατοίκους της και πόλη έλξης για επενδύσεις και επισκέπτες.
Η μείωση των οικονομικών των δήμων οδηγεί είτε στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και των έργων τους, είτε στην εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίησή τους, είτε στην άσκηση φορομπηχτικής πολιτικής. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την πολιτική και παλεύουμε για ανακατανομή των δημοσίων πόρων από την κεντρική διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση.
Θέλουμε νέα αντίληψη στα Δημοσιονομικά του Δήμου με αύξηση των εσόδων από την ορθολογιστική εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας, χωρίς καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.
Χρηστή Διοίκηση στον Δήμο, με διαφανή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας με πλήρη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και στόχο την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες
Δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης σε κάθε γειτονιά με πολεοδομικές παρεμβάσεις και γνώμονα το σεβασμό στον πολίτη, στον άνθρωπο και στη νέα γενιά.
Δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου που θα αγκαλιάσει τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά.
 • Είμαστε αντίθετοι:
 • Στις κοινωνικές και κομματικές περιχαρακώσεις.
 • Στα κατεστημένα και στεγανά, στην άσκηση της δημοτικής εξουσίας.
 • Στα συμπτώματα αδιαφάνειας, προχειρότητας, έλλειψης στρατηγικής
 • Στα ίδια κουρασμένα πρόσωπα, στις ίδιες ξεπερασμένες τακτικές και αντιλήψεις
 • Δεν νοείται για μας σχεδιασμός και υλοποίηση έργου χωρίς να καταστούν κοινωνοί οι συμπολίτες μας για τη σκοπιμότητά του, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής του, τον προϋπολογισμό και το τελικό κόστος του, καθώς και τον βαθμό όχλησής τους κατά την εκτέλεσή του.
 • Δεν νοείται καμία δράση που δεν λαμβάνει σαν πρωταρχική της προδιαγραφή όχι απλά την προστασία αλλά και την ανάδειξη του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.
 • Δεν νοούνται υπηρεσίες και επιχειρήσεις Δημοτικές που δεν θα είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να εξυπηρετήσουν άμεσα τον συνδημότη μας.
 • Τώρα ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί μια νέα ανεξάρτητη κίνηση πολιτών, μια ελπιδοφόρα δύναμη, ικανή να θέσει τα θεμέλια για έναν ισχυρό, σύγχρονο και πρωτοπόρο Δήμο.
 
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
 
ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ