
23 Νοέ Τεράστιο πρόβλημα η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Ρέθυμνο
ΠΡΟΤΑΣΗ 6 ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ «ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΡΑΚΗ
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της πόλης μας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η συσσώρευση οχημάτων στο Ρέθυμνο είναι τόσο μεγάλη που σταματά την κυκλοφορία οχημάτων «εκνευριστικά», ενώ εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες «ψάχνουν μάταια» θέση για να παρκάρουν.
Το τραγικό είναι ότι, ενώ το είχε προβλέψει η ερευνητική ομάδα (Θάνος Βλαστός συγκοινωνιολόγος – πολεοδόμος, Κώστας Αθανασόπουλος συγκοινωνιολόγος και Τρισεύγενη Παπαγερασίμου πολιτικός μηχανικός), με μελέτη τους την οποία παρέδωσαν στον Δήμο Ρεθύμνης από τον Φεβρουάριο του 2014.
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Οι μελετητές στη σελίδα 21 της μελέτης αναφέρουν: «Το Ρέθυμνο έχει αναβαθμίσει το περιβάλλον στους κύριους οδικούς άξονες δεν έχει όμως επέμβει στις γειτονιές του κέντρου της πόλης. Οι γειτονιές γύρω από περιοχές που εφαρμόζονται πολιτικές ανάπλασης δέχονται την πίεση της στάθμευσης οχημάτων που απομακρύνθηκαν από τις κεντρικές αρτηρίες. Η υποβάθμιση των γειτονιών του κέντρου από τη χρήση και στάθμευση του αυτοκινήτου θα δημιουργήσει συνθήκες μη φιλικές προς τον πεζό και τον ποδηλάτη και θα ενθαρρύνει τη χρήση του αυτοκινήτου από τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όσοι ενοικιάζουν σπίτια σε αυτές τις γειτονιές να μετοικήσουν στα προάστια, να γίνουν δέσμιοι του αυτοκινήτου και να συντηρήσουν έναν φαύλο κύκλο υποβάθμισης της πόλης. Τα φαινόμενα αυτά επιδεινώνονται από την ανεξέλεγκτη ενοικίαση, χρήση και στάθμευση των αυτοκινήτων από τους επικέπτες που κατακλύζουν την πόλη τους θερινούς μήνες και καταλύουν στα ξενοδοχεία της πόλης ή στους γύρω δορυφορικούς οικισμούς».
ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Όπως προκύπτει από την απογραφή της ΕΣΥΕ (2011) ο πληθυσμός του συμπαγούς οικιστικού ιστού του Ρεθύμνου είναι 32.468 κάτοικοι, ενώ συνολικά της «μητροπολιτικής περιοχής του», δηλαδή συνολικά του Ρεθύμνου και όλων των γύρω οικισμών που λειτουργούν δορυφορικά, είναι περίου 48.500 κάτοικοι. Δηλαδή τουλάχιστον 1/3 του πληθυσμού της πόλης διαμένει σε περιοχές που δεν έχουν άλλη αξιόπιστη δυνατότητα επικοινωνίας με την πόλη πλην του ιδιωτικού αυτοκινήτου.
346% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΒΙΟΛΙ ΧΑΡΑΚΙ
Οι οικισμοί με την πιο μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ειναι:
1) Ο οικισμός Βιολί – Χαράκι με αύξηση πληθυσμού 346%.
2) Ο οικισμός Αγνά, γειτονικός στο Βιολί – Χαράκι στα δυτικά, με αύξηση του πληθυσμού 286%.
3) Ο οικισμός Παγκαλοχώρι, γειτονικός οικισμός στο Σφακάκι (11 χλμ. ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου) με αύξηση πληθυσμού 142%.
4) Ο οικισμός Αγία Τριάδα, 10 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, με αύξηση πληθυσμού 138%.
5) Ο οικισμός Μαρουλάς 8 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 137%.
6) Ο οικισμός Δίλοφο γειτονικός του οικισμού Μαρουλά, με αύξηση πληθυσμού 135%.
7) Ο οικισμός Σφακάκι με αύξηση πληθυσμού 119%.
8) Ο οικισμός Γάλλος με αύξηση πληθυσμού 104%.
9) Ο οικισμός Πηγιανός Κάμπος με αύξηση πληθυσμού 85%.
10) Ο οικισμός Άνω Βιράν Επισκοπή 14χλμ. ανατολικά από το κέντρο του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 71%.
11) Ο οικισμός Ξηρό Χωριό 5,5 χλμ. νοτιοδυτικά του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 69%.
12) Ο οικισμός Πανόραμα δυτικά του Ρεθύμνου σε απόσταση 2 χλμ. από το κέντρο με αύξηση πληθυσμού 60%.
13) Ο οικισμός Πρινές νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου σε απόσταση 6 χλμ από το κέντρο με αύξηση πληθυσμού 60%.
14) Ο οικισμός Μεγάλο Μετόχι 1,5 χλμ. νότια του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 59%.
15) Ο οικισμός Άγιος Δημήτριος 9 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 59%.
16) Ο οικισμός Αδελιανός Κάμπος με αύξηση πληθυσμού 51%.
17) Ο οικισμός Ρουσσοσπίτι με αύξηση πληθυσμού 50%.
18) Ο οικισμός Άγιος Νικόλαος 13 χλμ. ανατολικά του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 49%.
19) Ο οικισμός Ανώγεια 3 χλμ. νότια του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 46%.
20) Ο οικισμός Αγίας Ειρήνης 5χλμ. νότια του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 42%
21) Ο οικισμός της Αρχαίας Ελεύθερνας με αύξηση πληθυσμού 39% (26 χλμ. νοτιοαναλοτικά του Ρεθύμνου).
22) Ο οικισμός Αγία Παρασκευή 8 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 37%.
23) Ο οικισμός Γιαννούδι 6 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 36%.
24) Ο οικισμός Μαγνησία 12 χλμ. ανατολικά του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 36%.
25) Ο οικισμός Πρίνος 14 χλμ. ανατολικά του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 35%
26) Ο οικισμός Σωματάς 8 χλμ. νότια του κέντρου του Ρεθύμνου, με αύξηση πληθυσμού 32%
27) Ο οικισμός Γεράνι 8 χλμ. δυτικά του κέντρου του Ρεθύμνου, με αύξηση πληθυσμού 32%.
28) Ο οικισμός Χρωμοναστήρι 9 χλμ. νότια του κέντρου του Ρεθύμνου με αύξηση πληθυσμού 30%.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη δημογραφική ανάλυση είναι τα εξής:
- Τα παραδοσιακά αστικά κέντρα (πόλη Ρεθύμνου, Επισκοπή) δεν ακολουθούν τη ραγδαία τάση ανάπτυξης των οικισμών γύρω από την πόλη του Ρεθύμνου.
- Οι μικροί οικισμοί, με αναξιοποίητη την εντός οικισμού γη, που βρίσκονται κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου, αποτέλεσαν τα τελευταία 10 χρόνια τις κύριες επιλογές των νέων κατοίκων.
- Οι νότιες περιοχές του δήμου, αν και χαρακτηρίζονται από ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, δεν προσελκύουν νέους κατοίκους, προφανώς λόγω της περιορισμένης τουριστικής αξιοποίησης του τοπίου και της μεγάλης απόστασης από την πόλη.
- Η τουριστική ανάπτυξη είναι σημαντικός παράγοντας μεγέθυνσης των μικρών οικισμών, όπως αποδεικνύει η αύξηση πληθυσμού στην Αρχαία Ελεύθερνα και στην ανατολική παραλιακή ζώνη.
«ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ» Ο ΝΟΤΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
Τελικά, η «κοροϊδία» προς τους Δημότες είναι μεγάλη για τον Νότιο Περιφαρειακό άξονα της πόλης. Ο Ο.Α.Κ. έκανε ανάθεση για μελέτες τοπογραφικές, συγκοινωνιακές, στατικές κ.λπ. στις 07/04/2009.
«Ξέχασε» να πει ότι πρέπει να ξεκινήσει από τον Κόμβο Μισιρίων, ενώ «δεν είδαν ότι στη «χάραξη» είναι σχολείο το οποίο λειτουργεί με πολλούς μαθητές…
Σήμερα, 2018 (λίγο πριν το 2019) κανένα τμήμα δεν έχει ολοκληρωθεί για τη Νότια παράκαμψη Ρεθύμνης η οποία θα βελτιώσει το κυκλοφοριακό.
ΤΟ ΚΤΕΛ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ
Η σπουδαία μελέτη ανάφερει: «Η σημερινή εξυπηρέτηση με τα αστικά ΚΤΕΛ Ρεθύμνου δεν προσφέρει μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική του αυτοκινήτου λύση ούτε καν για μετακινήσεις εντός του συμπαγούς οικιστικού ιστού, όπου η ζήτηση κανονικά θα έπρεπε να είναι μεγάλη. Οι συχνότητες που προσφέρονται σήμερα εντός του οικιστικού ιστού είναι τρία δρομολόγια την ώρα, οπότε ο μέσος χρόνος αναμονής εκτοξεύεται στα 10 λεπτά, πολύ μεγάλος νεκρός χρόνος για μια μικρή πόλη όπως το Ρέθυμνο.
Στους γύρω δορυφορικούς οικισμούς που συγκεντρώνουν πλέον το 1/3 των κατοίκων του Ρεθύμνου, ανάλογα με το μέγεθός τους, τα δρομολόγια κυμαίνονται από 1 δρομολόγιο την ώρα (ανατολικοί παραλιακοί οικισμοί) μέχρι 2 δρομολόγια την ημέρα (προς Μαρουλά ή Χρωμοναστήρι). Επιπλέον, μη υπαρχόντων αποκλειστικών διαδρόμων για την κίνηση των συλλογικών μέσων μεταφοράς καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις από την κυκλοφοριακή συμφόρηση του κέντρου της πόλης. Είναι φανερό ότι η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση έτσι όπως είναι οργανωμένη σήμερα δεν είναι ανταγωνιστική απέναντι σε κατόχους ΙΧ».
2.869.440 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας με Α/Α 02.30.7111.020 και Τίτλο έργου «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις» υπάρχει χρηματοδότηση από «Πράσινο Ταμείο» 2.869.440 ευρώ.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Η κυκλοφορία αφορά όλους μας. Είτε όσοι μετακινούμεθα πεζοί, είτε με οχήματα, είτε με ποδήλατα, είτε με μηχανάκια. Είναι πανθομολογούμενο ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!
Πεζοδρόμιο Νότια της Σχολής Αστυφυλάκων στην οδό Καζαντζάκη
Πεζοδρόμιο Δυτικά της Καζαντζάκη, αν δεν προσέξεις έπεσες στην τρύπα!
Ούτε με τους «4» δεν περνάς από το υποτιθέμενο πεζοδρόμιο…
2) Οι είσοδοι της πόλης είναι τρεις (από Δύση, Νότια και Ανατολικά). Το ποσό από το «Πράσινο Ταμείο» να το διαθέσει για δημιουργία πάρκινγκ. Είτε σε δημοτικό χώρο, είτε αγοράζοντας. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες οι οποίοι θα μπαίνουν στην πόλη μας (δεν αντέχει άλλα ΙΧ) να μπαίνουν με λεωφορεία, πιθανόν και δωρεάν. Το ΚΤΕΛ χρησιμοποιεί ΔΩΡΕΑΝ το Δημοτικό οικόπεδο φιλέτο για τις ανάγκες του. Οφείλει να συμβάλει στο «κυκλοφοριακό κομφούζιο».
3) Να σταματήσει να φέρνει τα αντιαισθητικά και τεράστια λεωφορεία «φυσαρμόνικες» τα οποία επιβαρύνουν υπερβολικά την κυκλοφορία.
1) Το Δημοτικό σύστημα να πιέσει για την ολοκλήρωση του Νότιου Περιφερειακού άξονα.
2) Οι υπεύθυνοι του ΚΤΕΛ να διαβάσουν τι λέει στη σελίδα 34 η μελέτη και να το υλοποιήσουν: «Το βάρος για τη δημιουργία ανταγωνιστικών του ΙΧ συνδέσεων πρέπει να δοθεί στον γραμμικό άξονα Πρινές – Ατσιπόπουλο – συμπαγής οικιστικός ιστός – ανατολικοί παραλιακοί οικισμοί. Δευτερεύων στόχος θα είναι η σύνδεση των οικισμών γύρω από το Άδελε, την Πηγή και τη Λούτρα με το κέντρο του Ρεθύμνου, ενώ τριτεύων η σύνδεση των δορυφορικών οικισμών στους πρόποδες του όρους Βρύσινα, του Γάλλου και του Γερανίου με το κέντρο του Ρεθύμνου.
Σήμερα, η δημόσια συγκοινωνία δεν αποτελεί ανταγωνιστική λύση για την εξυπηρέτηση των συνδέσεων αυτών. Απαιτείται ο ριζικός επανασχεδιασμός της».
3) Να διαβάσουν οι υπεύθυνοι τη σελίδα 36-37 της μελέτης που αναφερει: «Είναι διεθνώς παραδεκτό ότι όσοι εναλλακτικοί του αυτοκινήτου τρόποι μετακίνησης και αν προσφερθούν, αρκετοί κάτοικοι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους για την καθημερινή τους μετακίνηση. Επιπλέον, κίνηση αυτοκινήτων θα προκαλείται από τους πολυάριθμους επικέπτες που κατακλύζουν την πόλη τους θερινούς μήνες και ενοικιάζουν αυτοκίνητα ή δίκυκλα. Οπότε μια πόλη, όπως το Ρέθυμνο, πρέπει να θωρακιστεί, ώστε η κίνηση και η στάθμευση των οχημάτων να μην επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών προτάθηκαν τέσσερις γραμμές άμυνας απέναντι στα ΙΧ αυτοκίνητα:
1) Η δημιουργία χώρων στάθμευσης και επιβίβασης σε συλλογικά μέσα μεταφοράς (χώροι park & ride) στην ανατολική και δυτική είσοδο της πόλης (που δέχεται το μεγαλύτερο φόρο οχημάτων από τους περιφερειακούς οικισμούς).
2) Η δημιουργία χώρων στάθμευσης γύρω από το ιστορικό και το εμπορικό κέντρο (ώστε να σταθμεύουν τα οχήματα των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης).
3) Η κατασκευή της νέας περιμετρικής οδού, ώστε να παρακάμπτουν το κέντρο οι κινήσεις που δεν το αφορούν.
4) Η δημιουργία και θωράκιση περιοχών ήπιας κυκλοφορίας απέναντι σε σημερινές διαμπερείς κινήσεις.
Η στρατηγική αυτή θα προσαρμοστεί στα νέα «μητροπολιτικά όρια» όπως ορίστηκαν με την πολεοδομική ανάλυση που εφαρμόστηκε στη νέα έρευνα. Εκεί όπου μπορεί να συγκεντρωθεί η κρίσιμη μάζα επιβατών για τη λειτουργία ενός βιώσιμου συστήματος συλλογικών μετακινήσεων θα διαμορφωθούν χώροι park &ride και οι αφετηρίες του συστήματος».