«ΡΕΘΥΜΝΟ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Ψήφισμα για τους δασικούς χάρτες του Δήμου Ρεθύμνου

Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου

Θέμα : Ψήφισμα για δασικούς χάρτες του Δήμου Ρεθύμνου

Κύριε πρόεδρε,

Δυστυχώς, η ανάρτηση των δασικών χαρτών επιβεβαίωσε δυσοίωνες προβλέψεις ,σε βάρος του συνόλου των ιδιοκτητών γης του Δήμου Ρεθύμνου. Η αποτυχία ουσιαστικού χαρτογραφικού ελέγχου, καθώς και η παντελής έλλειψη επιτόπιας αυτοψίας κατά τη διαδικασία ελέγχου των προτεινόμενων χρήσεων γης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πριν την τελική ανάρτηση των δασικών χαρτών, οδήγησε σε οφθαλμοφανή λάθη και πληθώρα αστοχιών, εγείροντας σήμερα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες γης καλούνται, εντός ασφυκτικού χρονικού διαστήματος, να προβάλλουν αντιρρήσεις, διεκδικώντας ουσιαστικά εκτάσεις και αγροτεμάχια που τους ανήκουν και πλέον τίθενται σε καθεστώς αμφισβήτησης ως συνέπεια συστηματικών λαθών φωτοερμηνείας.

Παράλληλα, δεδομένου των δημοσιονομικών συνθηκών που έχει επιφέρει η παρατεταμένη υγειονομική κρίση ,σε συνδυασμό με τα διαχρονικά πλήγματα που υφίσταται ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος της περιοχής, ένα διόλου αμελητέο κόστος μετατοπίζεται στους δημότες μας, οι οποίοι καλούνται σήμερα να καταβάλουν υψηλό τίμημα στην διαδικασία των αντιρρήσεων (παράβολα, αμοιβές δικηγόρου, μηχανικού κ.α.).

Αναγνωρίζουμε τη σημασία και το κομβικό ρόλο ύπαρξης των δασικών χαρτών. Η σωστή αποτύπωση τους θα καταστήσει ευκολότερες τις διαδικασίες δόμησης και αγοροπωλησίας, απαλλάσσοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες γης από χρονοβόρες και περίπλοκες πράξεις αποχαρακτηρισμού. Ωστόσο, η υφιστάμενη μορφή τους είναι εξόφθαλμα προβληματική και αποτυπώνει τεράστια λάθη. Πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακόμα και εκτάσεις με κτίσματα και οικίες, χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως δασικές. Επιπλέον, οι ιδιοκτησίες που έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί ή λάβει άλλη χρήση από δημόσιες υπηρεσίες, σήμερα χαρακτηρίζονται ως δασικές με αποτέλεσμα το ίδιο το κράτος να μην λαμβάνει υπόψη έγγραφα τα οποία το ίδιο έχει εκδώσει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει, ομόφωνα, τις παρακάτω θέσεις, ως ενιαίο ψήφισμα.

Απόφαση – Ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου κατά την συνεδρίαση του την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 αποφασίζει να εκδώσει ψήφισμα με αίτημα την απόσυρση των δασικών χαρτών του Δήμου Ρεθύμνου και την διόρθωση τους .                                                                            Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους πολίτες που πλήττονται από το περιεχόμενο των δασικών χαρτών  και αποφασίζει :

  • Να διαβεβαιώσει τους πολίτες του Δήμου Ρεθύμνου ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή ενέργεια για την διασφάλιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών γης αλλά και της δημοτικής περιουσίας.
  • Να ζητήσει από κάθε αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Πολιτείας ,να διασαφηνίσει κάθε πτυχή του περιεχομένου των δασικών χαρτών και να σταθεί αρωγός στους Έλληνες πολίτες που έχουν πολλαπλά πληγεί από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά και την πανδημία και να μειώσει στο ελάχιστο τα τέλη που αναλογούν για τις ανάγκες των ενστάσεων και αντιρρήσεων.
  • Να ζητήσει από την Κυβέρνηση να κατοχυρώσει νομοθετικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών των πολιτών και το Ελληνικό Δημόσιο να μην εγείρει αξιώσεις εφόσον δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας.
  • Να ζητήσει την αναθεώρηση των δασικών χαρτών σε πραγματική, σημερινή βάση και σύμφωνα με την διαμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ισχύει σήμερα και όχι των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα.
  • Να ζητήσει την διασφάλιση αγροτών και κτηνοτρόφων σε σχέση με τις οικονομικές ενισχύσεις, την αναπτυξιακή διαδικασία  και την οικονομική πρόοδο της κοινωνίας, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει άλλες απώλειες και βάρη.
  • Να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και στην πρόσληψη αντίστοιχων στελεχών στους δήμους, με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να υποστηριχθεί η διαδικασία διόρθωσης των λαθών και εισαγωγής των νόμιμων πράξεων του δημοσίου και στη συνέχεια η διαδικασία των αντιρρήσεων.
  • Για όλους τους παραπάνω λόγους, να ζητήσει την απόσυρση των δασικών χαρτών, προκειμένου να επιτευχθεί η διόρθωση τους α) με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει σήμερα, β) χωρίς τα πρόδηλα σφάλματα, γ) με ξεκάθαρο διαχωρισμό των λιγοστών δασικών από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τους βοσκοτόπους, δ) με ενσωμάτωση του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου, την βάση δεδομένων του Ο. Σ. Δ. Ε. και ε) με διασφάλιση των δικαιωμάτων αγροτών και κτηνοτρόφων και κάθε άλλου νόμιμου ιδιοκτήτη γης.
  • Να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι υπερασπίζεται και βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών απαιτώντας της προστασία της ιδιωτικής  περιουσίας, όπως αυτή κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας στους σημερινούς πολίτες στους οποίους πρέπει να παρέχονται κίνητρα και να δίνονται δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης και ευημερίας και όχι να δημιουργούνται παγίδες από το ίδιο το κράτος  ή συνθήκες που συνθλίβουν ακόμα περισσότερο την ήδη βαριά ταλαιπωρημένη κοινωνία μας από τις οικονομικές, υγειονομικές και περιοριστικές συνθήκες που βιώνουν εδώ και πολύ καιρό. 

Με εκτίμηση

Βουρβαχάκης Σταύρος

Οικονομολόγος- Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου

Επικεφαλής «ΡΕΘΥΜΝΟ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»