Η ενεργειακή κρίση θηλιά στο λαιμό των πολιτών

Η ενεργειακή κρίση θηλιά στο λαιμό των πολιτών 

   Αντιμέτωπα με πρωτόγνωρες αυξήσεις στα καύσιμα βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.                                                                                                      

   Με πετρέλαιο στα 120 δολάρια το βαρέλι, το φυσικό αέριο στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα και την τιμή της αμόλυβδης στις απομακρυσμένες αντλίες της χώρας να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο, η ενεργειακή κρίση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

   Η Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2021 έχει την ακριβότερη τιμή στην χονδρική του ρεύματος με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των εταιριών ενέργειας να είναι 3 και 4 φορές αυξημένοι. 

   Το ίδιο διάστημα οι εταιρίες ενέργειας μαζί με την ΔΕΗ καταγράφουν τεράστια κέρδη, με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

   Δυστυχώς η απολιγνιτοποίηση είχε σαν συνέπεια την πλήρη εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο και από τα 7 λιγνιτικά εργοστάσια που έχουμε και τα οποία έχουν άδεια έως το έτος 2028 λειτουργούν μόλις τα δυο.

  Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” (απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο ρύπων κλπ) που βήμα-βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθιστώντας έτσι, το πανάκριβο φυσικό αέριο, στρατηγικό καύσιμο.

  ​Αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που προώθησαν την παραπάνω στρατηγική στο όνομα της “προστασίας του περιβάλλοντος”, ενώ πραγματικός στόχος ήταν η προώθηση των ανταγωνιστικών σχεδίων των ομίλων της “πράσινης ενέργειας” – που τώρα επιταχύνονται με πρόσχημα τον πόλεμο και τις κυρώσεις στη Ρωσία – και που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

  Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να :

1) Παρέμβει άμεσα στην τιμολογιακή πολιτική της ενέργειας και ειδικότερα της ΔΕΗ.

2) Μειώσει άμεσα τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε πετρέλαιο, καύσιμα και φυσικό αέριο και

3) Να προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο της αισχροκέρδειας.

   Αν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις σε αυτή τη κατεύθυνση η ενεργειακή κρίση θα είναι η χαριστική βολή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας μας που έχουν δοκιμαστεί άγρια από τα πολυετή μνημόνια και την πανδημία.  

Βουρβαχάκης Σταύρος

Οικονομολόγος- Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου

Επικεφαλής «ΡΕΘΥΜΝΟ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»